Eνδοσχολική βία

   Η ενδοσχολική βία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Εκδηλώνεται με διαφορές μορφές όπως λεκτικά, σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά. Στη σημερινή εποχή πιο έντονα στους σχολικούς κύκλους συναντάμε την λεκτική και την σωματική βία.

           Είναι γενικά παραδεκτό το γεγονός ότι τα παιδιά σήμερα αντιμετωπίζουν πολύ συχνά την λεκτική και την σωματική βία. Η πρώτη μορφή αφορά την κακή και απαράδεκτη χρήση προσβλητικών λέξεων ή σχολιασμών προς το πρόσωπο του ατόμου. Πολύ συχνά τα παιδιά ανταλλάσουν άσχημες κουβέντες μεταξύ τους. Συνήθως, ο ένας χαρακτήρας είναι πιο επιθετικός απέναντι στον πιο αδύναμο και εκεί παρουσιάζεται το φαινόμενο της λεκτικής βίας. Απειλές, προειδοποιήσεις, εκβιασμοί, βρισιές αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα που συμβαίνουν.

           Επιπρόσθετα, πέρα από τη λεκτική βία, επίσης συχνά βλέπουμε τη σωματική βία στα σχολεία. Δημιουργούνται παρέες ή αλλιώς κλίκες που έχουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε κατώτερα ή πιο αδύναμα παιδιά. Σ' αυτά τα άτομα υπάρχει συνήθως ένας που θεωρείται "αρχηγός" και κατευθύνει και τους υπολοίπους. Βρίσκουν παιδιά που δεν έχουν το θάρρος ν' αντισταθούν ή να αντιμιλήσουν κι εκεί φέρονται βίαια κι άσχημα.

           Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι τα φαινόμενα βίας στα σχολεία προέρχονται κυρίως από τη συμπεριφορά που ξεκινάει από την οικογένεια. Συνήθως, παιδιά παραμελημένα από τους γονείς τους, με χωρισμένους γονείς ή με βιώματα βίας μέσα στο σπίτι τους, ξεσπούν στο σχολείο αντιδρώντας έτσι άσχημα για να επιβληθούν σε άλλα παιδιά.

             Τα παλαιότερα χρόνια τα δείγματα ενδοσχολικής βίας βίωναν οι μαθητές από τους δασκάλους. Κατά 90% η αιτία μπορεί να ήταν το ότι ο μαθητής δεν είχε διαβάσει ή είχε ξεχάσει κάποιο πράγμα που ήταν απαραίτητο για το μάθημα? ασήμαντοι λόγοι για να αντιδρά έτσι ένας καθηγητής απέναντι σ' ένα παιδί. Ευτυχώς στις μέρες μας δεν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, οι καθηγητές είναι πιο κοντά στους μαθητές, προσπαθούν να κάνουν τα παιδιά να κατανοήσουν και να συμμορφωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο στους κανόνες του σχολείου και της κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα η βία εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο μεταξύ παιδιών ίδιας ή κοντινής ηλικίας, ή με την μορφή εκμετάλλευσης ή απειλής.

            Σ' ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου είδους βίας έτυχε να γίνω μάρτυρας πριν λίγες μέρες έξω από το γυμνάσιο του χωριού μας. Μια ομάδα παιδιών εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία ενός άλλου παιδιού, πιο συνεσταλμένου και με λιγότερο θάρρος και το πίεσαν να κάνει μια πολύ υποτιμητική πράξη. προκειμένου να βγάλουν χρήματα έβαλαν το παιδί να ζητιανεύει στα μαγαζιά της γειτονιάς με το πρόσχημα ότι έχασε τα χρήματα που του έδωσε η μάνα του και πως δεν πήρε φαγητό και αν το μάθαινε αυτή θα τον χτυπούσε. Όταν άκουσα το παιδί να λέει αυτό το ψέμα μου έκανε εντύπωση και το παρακολούθησα όσο γυρνούσε στη γειτονιά. Στο τέλος διαπίστωσα πως οι "φίλοι" του τον είχαν βάλει να το κάνει αυτό και του πήραν τα λεφτά. Το παιδί κλαίγοντας ζητούσε βοήθεια και τον βοήθησα. Αυτός θέλησε να πάρει τηλέφωνο τη μητέρα του. Την πήρε μίλησαν κι εγώ της εξήγησα το γεγονός επειδή ήμουν μπροστά και τον υποστήριξα. Θεωρώ πως ήταν το πιο άσχημο δείγμα ψυχολογικής και πνευματικής βίας που μπορεί να συμβεί.

            Μια λύση να μειωθούν τα φαινόμενα βίας μέσα στο χώρο του σχολείου είναι οι καθηγητές να πλησιάζουν πιο πολύ τους μαθητές. Όταν συμβαίνει ένα τέτοιο άσχημο γεγονός ο μαθητής που θα έχει ανάγκη από βοήθεια πρέπει να έχει το θάρρος να μοιραστεί το πρόβλημα του ώστε μετά με τη σειρά του ο καθηγητής να δώσει μία λύση στο πρόβλημα του παιδιού.

            Τέλος στο μέλλον, για να εξαλειφθούν αυτά τα προβλήματα βίας στους σχολικούς χώρους, πιστεύω ότι θα βοηθήσει και η παρουσία των καθηγητών που είναι σίγουρα πολύτιμη!!!