«Ο Γύρος του κόσμου σε 80 Ημέρες»

O gyros Christy

80 days

Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες, ένα συναρπαστικό ταξίδι της Θεατρικής Ομάδας του Γυμνασίου Βουνάργου για τη σχολική χρονιά 2015-16.

Από την αρχή οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το εγχείρημα της προετοιμασίας της θεατρικής παράστασης. Το στοίχημα μεγάλο! Όλοι εργάστηκαν με όρεξη και δημιουργικότητα για να κατασκευαστούν σκηνικά και κοστούμια. Ανακαλύψαμε τρόπους και μέσα για δημιουργήσουμε εξαιρετικά πράγματα. Τα υλικά μας: αρκετό ανακυκλώσιμο χαρτί, εφημερίδες, κόλλα, χαρτιά και πολλή φαντασία. Και έτσι ζωντάνεψαν στην σκηνή καράβια, τρένο ,ελέφαντας κ.α. Η πορεία της κατασκευής όλων αυτών των κομψοτεχνημάτων ενθουσίαζε τον καθέναν ξεχωριστά καθώς αναγνώριζε σ` αυτά την συμμετοχή του, τον κόπο του. «Ο Βερν θα ήταν πολύ υπερήφανος για μας» ήταν ένα από τα σχόλια των παιδιών μετά την ολοκλήρωση των κατασκευών.

Ήταν η πρώτη τους φορά σε θεατρική παράσταση. Όλη τη χρονιά με αγωνία έψαχναν τον τρόπο να αποδώσουν το κείμενο. Κι όμως η θέληση και η αφοσίωση τους απέδειξε ότι επιτυχημένο είναι αυτό που το αγαπάμε. Και αυτό έγινε. Η αγάπη για το θέατρο γέννησε τα αστέρια που έλαμψαν στην σκηνή, εντυπωσίασαν με τα ταλέντα τους αλλά κυρίως με την αφοσίωση τους. Αγάπησαν την τέχνη, έμαθαν να συνεργάζονται, να αλληλοβοηθιούνται, να υποστηρίζει ο ένας τον άλλο, έκαναν φίλους, χαμογέλασαν , διασκέδασαν, κέρδισαν την αναγνώριση των άλλων, απέκτησαν αυτοπεποίθηση , έβαλαν στόχους και τους πέτυχαν. Κι όλα αυτά δεν ήταν σίγουρα εύκολα αλλά η επιμονή και υπομονή κάνουν θαύματα.

Και όταν τα φώτα έσβησαν, οι μικροί πρωταγωνιστές κατάλαβαν ότι τότε άρχισε για αυτούς ένα άλλο ταξίδι, ένα ταξίδι στο όνειρο του θεάτρου. Ραντεβού λοιπόν το Σεπτέμβρη με πολλά σχέδια και εκπλήξεις…

Καλό καλοκαίρι!

 

Η παράσταση

photosphotos2

photos

 

Η Θεατρική Ομάδα του σχολείου μας παρουσίασε στον Απόλλωνα το θεατρικό έργο «Ο Γύρος του κόσμου σε 80 Ημέρες» του Πάβελ Κόχουτ βασισμένο στο γνωστό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν.

Δόθηκαν τρεις παραστάσεις, την Τρίτη 10, Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Μαΐου, στο Θέατρο Απόλλων στον Πύργο. Η ώρα έναρξης των παραστάσεων και για τις τρεις ημέρες ήταν η 21:00 και η είσοδος ήταν δωρεάν.

Διαφημιστικό ραδιοφώνου:

 

ΥΠΟΘΕΣΗ
Το 1872, ένας εκκεντρικός Άγγλος αριστοκράτης, ο Φιλέας Φογκ, στοιχηματίζει είκοσι χιλιάδες λίρες, σε μια εγγλέζικη λέσχη, ότι μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες!
Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν αεροπλάνα και η συγκοινωνία γινόταν με ατμόπλοια και τρένα, ξεκινάει παρέα με τον Πασπαρτού, τον υπηρέτη του, ένα περιπετειώδες ταξίδι από την Ευρώπη στην Ασία, στην Αφρική και στην Αμερική.
Ταξιδεύει με ελέφαντα, ακόμα και με έλκηθρο με πανιά, κινδυνεύει από βραχμάνους και Ινδιάνους, βουβάλια και λύκους. Αντιμετωπίζει απίστευτους κινδύνους, τυφώνες και καταιγίδες, παρέα με μια πανέμορφη πριγκίπισσα, αλλά και με έναν επιθεωρητή που τον κυνηγάει και θέλει να τον συλλάβει, στην πιο συναρπαστική, την πιο γοητευτική περιπέτεια του Ιουλίου Βερν.

Λίγα λόγια για τον Πάβελ Κόχουτ και για τον Ιούλιο Βερν

Πάβελ Κόχουτ
Ο Πάβελ Κόχουτ γεννήθηκε στην Πράγα το 1928. Από το 1956 έχει συγγραφική δραστηριότητα ως ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Η διασκευή του μυθιστορήματος του Βέρν από τον Κόχουτ (1961) προβάλλει έναν εφηβικό ενθουσιασμό για τη ζωή. Για πρώτη φορά το θεατρικό έργο παρουσιάζεται στην Ελλάδα το 1993 από το Αμφιθέατρο σε μετάφραση του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Ιούλιος Βερν
Ο Ιούλιος Βερν γεννήθηκε στη Γαλλία το 1828 και πέθανε το 1905.Σπούδασε νομικά στο Παρίσι αλλά το θέατρο και η λογοτεχνία γοήτευσαν το νεαρό Βερν περισσότερο. Μελετάει συστηματικά γεωγραφία, φυσική και μαθηματικά, ενώ η ανάγνωση του έργου του Πόε τον ώθησε προς το φανταστικό μυθιστόρημα. Έτσι άρχισε η σειρά των μυθιστορημάτων με το γενικό τίτλο Θαυμαστά ταξίδια. Θεωρείται μέχρι σήμερα ο κατεξοχήν δημιουργός μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας.

 

 ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ                                                                             

Νίκος Κουρκτσόγλου  :  Φιλέας Φόγκ

Δημήτρης Λυκουργιώτης  :  Πασπαρτού

Θεοδώρα Κωστοπούλου  :  Αούντα

Ναταλία Κολακλίδη  : Επιθεωρητής  Φίξ

Ελεάνα Χατζηλλάρι  :  Αφηγήτρια, Λόρδος Αλμπερμέηλ, Μπάνσμπυ, Ινδιάνος

Ελένη Χαμάκου : Αφηγήτρια, Μπατουλκάρ Δ/ντής Τσίρκου,Γραφέας ,Ινδιάνος

Ελένη Τομαροπούλου : Υπηρέτης Τζέημς,  Ληστής, Σάλλιβαν , Ινδός, Κλόουν,Άγαλμα   Ελευθερίας                                     

Κατερίνα Αντωνέλου  :  Στιούαρτ ,  Α΄ Εφημεριδοπώλης

Βάσια Γεωργοπούλου  :  Φλάναγκαν, Β΄ Εφημεριδοπώλης

 Άντζυ Θεοδωροπούλου  :  Ράλφ ,Ινδός, Δικαστής

Γιώργος Κορμπάκης : Ταμίας ,Οδηγός τρένου, Πλοηγός, Κινέζος Ταβερνιάρης, Πρωταθλητής Τσίρκου, Ληστής, Άνθρωπος,                        

Χριστίνα Σαρακίνη  :  Α΄ Τζέντελμαν

Γεωργία Κωστοπούλου  :  Β΄ Τζέντλεμαν, Ινδός Σερβιτόρος, Τζακ, Ινδιάνος   

Σοφία Κανελλοπούλου : Γ΄ Τζέντλεμαν ,Στρατηγός Κρόμαρτυ, Ινδιάνος ,Τελωνιακός

Παναγιώτης Γαλάνης  : Άγαλμα

Βασίλης Στεφανόπουλος  :  Αστυνομικός Λονδίνο & Καλκούτα, Ινδός Ιερέας, Τζίμ                                             

Σταυρούλα Καράμπαλη: Πρόξενος

Διονυσία Πολυζώη  :  Συνταγματάρχης Πρόκτορ, Θερμαστής

Ιωάννα Τομαροπούλου  :  Ινδός, Ινδιάνος

Ελένη Παπαγεωργακοπούλου  :  Τιμονιέρης, Ινδιάνος

Διονύσης Παπακωνσταντίνου  :  Καπετάνιος Ραγκούν & Τζένεραλ  Γκραντ

Τζένη Μουσάκου  :  Σπήντυ

Σήλια Γεωργάκη: Α΄ Κριτικός

Μαίρη Βαρβαρή: Β΄ Κριτικός

 

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Πάβελ Κόχουτ

Μετάφραση: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

Σκηνοθεσία : Ευγενία Μπίθα

Διασκευή Μουσικής και  μουσική διδασκαλία: Γιώργος Γκιντζίρης

Σκηνογραφία- Ενδυματολογία: Θεατρική Ομάδα Πύργου

Μουσικοί ήχοι-εφέ-video: Μπίθα Ευγενία

Χορογραφίες: Μαίρη Βαρβαρή- Ελένη Χαμάκου- Ελεάνα Χατζηλλάρι

Φροντιστήριο: Δέσποινα Κορμπάκη

Συντονισμός παράστασης: Κων/να Διονυσοπούλου

Μακιγιάζ: Σήλια Γεωργάκη – Μαίρη Βαρβαρή

Ζωγραφιά του Προγράμματος : Εντόνα Χύσα