Ο συγγραφέας Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης στο γυμνάσιο Βουνάργου

panagiotakis 1

Ακόμα μία χρονιά το σχολείο μας, το Γυμνάσιο Βουνάργου, συμμετέχει στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. panagiotakis 3Την Πέμπτη, 15/12/2022, στα πλαίσια της δράσης "Συγγραφείς στα Σχολεία" είχαμε την χαρά και την τιμή να γνωρίσουμε τον συγγραφέα Γιώργο Κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2020.

Ο συγγραφέας Γιώργος Παναγιωτάκης μας μίλησε για το έργο του "Λέσχη των Αλλόκοτων Πλασμάτων", μια σειρά μυθιστορημάτων φαντασίας, που αποτελείται από τέσσερα βιβλία (εκδόσεις Πατάκης).

panagiotakis 1
Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΑΛΛΟΚΟΤΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ είναι ένας κόσμος από παιδιά "συνηθισμένα", αλλά με μια "ασυνήθιστη" ιδιότητα το καθένα, γιατί στον κόσμο των μεγάλων το μοναδικό φαντάζει ασυνήθιστο κι αλλόκοτο. Τότε λοιπόν αποφασίζουν να βρουν ένα καταφύγιο, για να προστατευθούν, ένα μυστικό καταφύγιο που δεν είναι άλλο από ένα "ασυνήθιστο" σχολείο για....αλλόκοτα πλάσματα. Ακόμα και οι δάσκαλοι εκεί -και αυτοί είναι αλλόκοτοι!
Κι όμως... Οι κανόνες, η δομή και η οργάνωση, τα μαθήματα, η ιεραρχία των δασκάλων και οι συνήθειες, οι ανάγκες ή οι ιδιοτροπίες των παιδιών, ακόμα και οι αταξίες τους δεν διαφέρουν τελικά και τόσο πολύ από ένα "συνηθισμένο" σχολείο...
Θα βρουν λοιπόν εκεί την ησυχία τους τα παιδιά; Θα βρουν την ασφάλεια και την στήριξη που επιθυμούν;
Θα τελειώσουν τα προβλήματά τους ή μήπως θα αρχίσουν ξανά;
Τελικά, θα βρουν στο ασυνήθιστο σχολείο αποδοχή ή θα πρέπει να ψάξουν αλλού για καταφύγιο;

Ο κ. Παναγιωτάκης συζήτησε αρκετή ώρα με τα παιδιά της Α' Γυμνασίου και εκπαιδευτικούς του σχολείου για τις δικές τους "ασυνήθιστες" ιδιότητες. Αυτές που έχουν ή θα ήθελαν να έχουν. Απ' ό,τι φάνηκε, κανένα "αλλόκοτο" 😂 πλάσμα δεν είναι ευχαριστημένο με τα δικά του μοναδικά χαρίσματα, αλλά μάλλον δεν είναι και σίγουρο ότι αποκτώντας το χάρισμα που θα ήθελε.... 🤔 δεν είναι σίγουρο, εάν και έτσι θα ήταν ευχαριστημένο ή εάν θα έλυνε τα προβλήματά του -αλλόκοτος κόσμος ο κόσμος μας! 🙃


Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή κυρίως με το πρώτο και το τελευταίο βιβλίο της σειράς: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ και ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΜΑ αντίστοιχα. Είχαν αρκετούς προβληματισμούς και αγωνία να γνωρίσουν το υπόλοιπο έργο της σειράς - και όχι μόνο! Έκαναν πολλές ερωτήσεις στον συγγραφέα και ο συγγραφέας στα παιδιά.
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για το σχολείο μας, το ίδιο ελπίζουμε και για τον κύριο Παναγιωτάκη 🙂
**********************************************

"Εύχομαι τα παδιά να αντιληφθούν πολύ σύντομα στη ζωή τους, πως το αλλόκοτο δεν είναι παρά μία ακόμη όψη του κανονικού".
                                Γιώργος Παναγιωτάκης