Γ΄Γυμνασιου

Οι αντιφατικές όψεις της Ελλάδας (Νεοελληνική Γλώσσα Γ Γυμνασίου, Α ενότητα)

Οι αντιφατικές όψεις της Ελλάδας

  

Η

Ελλάδα είναι μία χώρα με πληθώρα πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων για τον άνθρωπο λόγω της γεωμορφολογίας , του κλίματος αλλά και της γεωγραφικής της θέσης. Έχει αναπτύξει ιδιαίτερα την οικονομία της, ενώ πολύ σημαντικό είναι το ένδοξο παρελθόν της.

     Πρώτα από όλα η Ελλάδα έχει πολλές φυσικές ομορφιές και μεγάλη γεωμορφολογική ποικιλία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα άγρια ορεινά τοπία με την πλούσια βλάστηση, τα ποτάμια κι οι λίμνες εναλλάσσονται με τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου που διαθέτουν μαγευτικές παραλίες καθώς και με τα κατάφυτα νησιά του Ιονίου με τα λαμπερά, καταγάλανα νερά. Επιπλέον διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλοί Εθνικοί Δρυμοί στους οποίους προστατεύονται σπάνια είδη φυτών και ζώων, μοναδικά στον κόσμο. Πέρα από αυτό σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας μας υπάρχουν παραδοσιακά χωριά και γραφικοί οικισμοί με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και πολιτιστική ταυτότητα.

   Η Ελλάδα όμως, εκτός των άλλων, έχει κι ένδοξο παρελθόν. Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, όπως γνωρίζουμε, αποτελεί την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν το δημοκρατικό πολίτευμα, δίδαξαν αρχές κι αξίες διαχρονικές όπως η αγάπη για την ελευθερία, η αυτοθυσία για την πατρίδα, τα ολυμπιακά ιδεώδη, ενώ ακόμη καλλιέργησαν τις τέχνες κι ασχολήθηκαν αφενός με τις θετικές αφετέρου με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Επιπροσθέτως η συμπεριφορά των Ελλήνων χαρακτηριζόταν από τα αρχαία χρόνια με το Ξένιο Δία από πνεύμα φιλοξενίας, αλλά κι από ζεστασιά, ζωντάνια κι αγάπη για τη ζωή.

   Όσον αφορά τώρα την οικονομία της χώρας μας στηρίζεται στον τουρισμό και στην ναυτιλία. Επιπλέον η Ελλάδα δραστηριοποιείται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων με υψηλή ποιότητα αλλά και διατροφική αξία αφού στηρίζονται στη μεσογειακή διατροφή. Ακόμη αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως για παράδειγμα την ηλιακή με τα ηλιακά θερμικά συστήματα αλλά και με φωτοβολταϊκά συστήματα. Εκμεταλλεύεται την αιολική ενέργεια με τις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα αλλά και την υδροδυναμική ενέργεια με τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Αυτές λοιπόν είναι μερικές από τις θετικές πλευρές της χώρας μας.

   Ωστόσο όπως γίνεται με όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι κι η Ελλάδα εκτός από θετικά έχει κι αρνητικά. Καταρχήν στη χώρα μας παρουσιάζεται το φαινόμενο της μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος. Οι Έλληνες ρίχνουν ανεξέλεγκτα απορρίμματα στους δρόμους, στα δάση, στις πανέμορφες μας θάλασσες οι οποίες μέρα με τη μέρα μολύνονται όλο και περισσότερο. Ακόμη χρησιμοποιούν μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως κάρβουνο, φυσικό αέριο, πετρέλαιο χωρίς να σκέφτονται πως αυτές οι πηγές κάποια στιγμή θα τελειώσουν αφού πρώτα βέβαια θα έχει καταστραφεί το περιβάλλον.

   Πέρα από αυτό στη χώρα μας παρατηρούνται καθημερινά φαινόμενα ξενομανίας, ξενοφοβίας αλλά και ρατσισμού. Πρώτα από όλα οι Έλληνες υιοθετούν πολλές φορές πολλά στοιχεία από ξένους λαούς κάνουν δηλαδή άγονο μιμητισμό σε τέτοιο βαθμό ώσπου αλλοιώνουν τον πολιτισμό τους, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις τους. Άλλες φορές πάλι κλείνονται στον εαυτό τους, δηλαδή γίνονται εσωστρεφείς και φοβούνται να ανοιχτούν, να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους. Όσον αφορά τώρα το ρατσισμό δεν είναι λίγες οι φορές που Έλληνες αποκλείουν διάφορες κοινωνικές ομάδες συνήθως τις πιο ευάλωτες όπως για παράδειγμα τους αλλοδαπούς, τις γυναίκες ή ακόμα κι άτομα με αναπηρία, καταπατώντας το θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζει χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικής ή θρησκευτικής ταυτότητας, φύλου ή αναπηρίας. Ορισμένοι Έλληνες λοιπόν είναι ρατσιστές, μάλλον επειδή διακατέχονται από διάφορες προκαταλήψεις δηλαδή αρνητικές στάσεις κι εικόνες για άτομα άλλων ομάδων που δε βασίζονται στην πραγματικότητα. Όλες αυτές είναι οι αρνητικές πλευρές της χώρας μας που έρχονται σε αντίθεση με τις τόσες θετικές της.