Επίσκεψη του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

 koursaros

  Στα πλαίσια του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Παιδιών και Νέων και του προγράμματος "Συγγραφείς στα σχολεία" είχαμε τη χαρά και την τιμή να επισκεφθεί στις 8/12/2016 το σχολείο μας, το Γυμνάσιο Βουνάργου, ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.haliakopoulos

  Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Ο Κουρσάρος της Πρώτης», οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν μία εκ βαθέων συζήτηση με το συγγραφέα. Του εξέφρασαν τις εντυπώσεις και τους προβληματισμούς τους πάνω στο συγκεκριμένο έργο του, που είχαν ήδη μελετήσει και εμφανώς τα συνεκίνησε σε ιδέες και συναισθήματα. Ακόμα περισσότερο, όμως, τα ενέπνευσε ο ίδιος ο λογοτέχνης, που εξαρχής φάνηκε προσηνής και δεκτικός στην ένθερμη υποδοχή των μαθητών.

     Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος έκανε κι άλλες αναφορές στη ζωή και το πολυσχιδές έργο του, που συνολικά διακρίνεται από την αγάπη του για τη συγγραφή, συνδυάζεται όμως με έντονη κοινωνική ευαισθησία και δράση. Διαπνεόμενος από βαθύ συντηρητισμό, όσον αφορά στις αιώνιες πνευματικές και ηθικές αξίες, αναδεικνύεται συχνά ανατρεπτικός και αντισυμβατικός σε σχέση με τις καθιερωμένες απαξίες του σύγχρονου πολιτισμού, που βρίσκεται εξάλλου σε κρίση. Αυτή η πίστη του στα ιδανικά είναι κι ο λόγος για τον οποίο έχει προσπαθήσει να αναβιώσει σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κ.Π. Καβάφης, ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

   Το τέλος της συνάντησης σφράγισαν αμοιβαίες εκδηλώσεις συμπάθειας και εκτίμησης. Ο κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος υπέγραψε αφιερώσεις, απαθανάτισε φωτογραφικά πολλές στιγμές με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά του χάρισαν μια καλλιτεχνική τους κατασκευή και τα πλέον εγκάρδια χαμόγελα. Αυτός ήταν ο συγγραφέας που αναγνωρίσαμε σαν… «δικό μας».